Tuesday, 19 August 2014

My princess Qaisara Nabila!







Assalamualaikum:)

Morningg2! Harini terasa rajin sikit diri ni nak update belog. Biasenye blogwalking je (actually cheq tkde idea nak update ape) huhu lately ni rasenya most ppl yang sama batch dengan aisya mesti sama sibuknye jugak nak siapkan barang2 n borang2 ke uni. Agak hectic jgak sebab tinggal less than two weeks je. And that also means that i have only few days left to spend with ppl i love. Kalau dulu time masuk matrik almost setahun tak update blog, so klau degree 4 tahun nii... Ehem ehem, siap sedia untuk dianaktirikan iye blogku kikiki

One thing for sure, i really going to miss my mak n abah's food!!! Seriously! Sampaikan at the moment my life policy is Makan. Makan. Makan. And my weight also Naik. Naik. Naik. Haihh=.= Sebabnya: takot kempunan+rindu masakan mak ngan abah:'( 

And another one is ofc, my princess Qaisara Nabila. Kesayangan kakak sorang nii!


Dah setahun lima bulan dah. And tiap-tiap hari her favourite word is: "Nak! " waktu first time dengar adik mula cakap rase excited sangat sebab dia dah pandai respons bila orang tanya and so on. Tapiii.. bila tiap-tiap hari, tiap-tiap masa she's saying "nakkk! Nakkk! Nakk!" (plus dengan pelbagai tone suara) rase nak gigit-gigit je cuping telinga adik ni(err.. cam pernah dengar je) pun ade huhu menguji iman akak betul jaga adik kecik sorang ni.


For this time being, adik dah pandai cakap sikit2, dia akan ikot orang lain cakap like: "apetu?" And bila tanya dia something let say: "mana buku adik?" She'll respond "hilangg" sambil goyang2kan tangan dia.  kalau belek belek buku, n sampai muka surat last she'll say "habishhh". Bila malam-malam nak tido bacakan al fatihah, surah tiga kul dia pun ikut bca skali n "aminnn". Lagi satu, bila dia bagi toys kat orang lain she'll say terima kasih in her own version "ssshh" je dengar bunyinya

One thing yang buat kitorang surprised is, she know one to ten tanpa kitorang ajar. Mulanya gini, sis aisya saja-saja je try nk ajar dia, "one.." suddenly dia jawab "tuu" then she surprised and proceed to "three.." and adik answered "poo". Sampailah tenn!  Rasenya dia blajar dri tv kot sebab dalam kartun tu kan kadang2 ade ajar kira2 ni. It made me realised for a second, cepat betul dia ikut dari surrounding. So lepas ni kena kawal lebih time dia tengok tv and channel, takut terikut yang bukan-bukan pulak. One thing, Spongebob Squarepants and Tom n Jerry memang forbidden for kids yang baru membesar. Aisya ade baca fakta ni dulu kat newspaper, bukan saje-saje nak auta okayy. For Span Kuning tu rasenya memang obvious sebabnya, and for Tom n Jerry, Oggy and the Cockroaches ni sebab kartun yang bab kejar mengejar and gaduh-gaduh ni is not good for kids, nanti terikut-ikut katanya(my sis's lecturer told her)

For the time being, bukakan nabila Playhouse Disney je(walaupun akaknya ni da jemu tengok kartun-kartun yang sama tiap hari, sampai dah boleh hafal dah=.=). Her favourite kartun all the time is Pocoyo, Mickey Mouse Clubhouse, Timmy Time and Elmo! And her most fav  is Hi5. Memang menari-nari depan tv tengok! Sampaikan akaknya pun terikut skali hohoho



After more than 10 years kat rumah takde baby kecik, and suddenly she came, tetibe rasa meriah sangat rumah. Bila tengah stress pon boleh tergelak tengok perangai dia. Ada satu masa tu aisya rasa down sikit and duduk sorang2 kat bilik and tetibe she came sambil beri salam "ekomm" (part 'komm' tu mmg berdengung dia sebut) and terus hug aisya and suap aisya kopok yang dia tengah makan. Im flustered for a moment and terus hug dia balik. Rasa comforting sangat:) sometimes she'll b soo manja and some other time she'll be like makcik kepoh or kak bedah(we call her sometimes when she's wearing her pink palazzo) huhu

Alhamdulillah. Rasa happy sebab sempat tengok n ada waktu she had her first step, she start learning to talk n so on. She also call me "kakkak" kadang2 dia panggil "aisyyyahh" je(tapi ala-ala whisper sikit). Being the youngest memang slalu kena buli pun dengan kakak, and ade masanya akak yang kena buli dengan dia -,-"
Thats all some about my kesayangan:)

*hugs and kisses
Thanks for reading<3

Wednesday, 13 August 2014

DEGREE: Audiology in UKM

Assalamualaikum:)


Seperti yang semua tahu, on 12th August ni result upu utk lepasan STPM/setaraf keluar. So, no exception for me. Sempat tido lima jam je malam tadi, sebab dupdap punya pasal. neves sangat! Takut tak dapat kos yang dimintak.




Actually, on Mei haritu aisya ada pegi UKM for interview on course dentistry. Tapi nak buat macam mane, tkde rezeki:( but i think, the main reason i fail on the interview is, the ujian kemahiran or entah apape lah namanya tu

On the test, they provide us with pencil, ruler, wire, n pelbagai jenis playar. Ade jenis playar yang memang tak pernah ku jumpa seumur hidup ni -,-" and they gave instructions(ofc in english) asking us to do this and that. And i was dumbdounded. Tergaru-garu kepala. Wayar tu dah la keras giler, habis tercucuk-cucuk tangan haku. Merah-merah lagi. Nasib baik nurse tu baik. They gave me hints, about which playar I should use n so on. Main hentam aje la, tapi memang macam ular kena palu wire aisya tu. Maluuu kat nurse yang tolong soletepkan tu. Hehe but the chinese girl yang duduk depan aisya, memang wow wire dia. Kemas je. Siap kena puji lagi dengan nurse. Takpe la, hamba sedor diri ni, memang fail bab kerja-kerja tangan ni.

Actually ujian tu untuk menguji kemahiran tangan kita, untuk pasang braces, buat gigi palsu n so on. So, memang bukan rezeki latu. Bila panel tanya, "berapa bintang yang awak nak bagi untuk hasil kerja awak ni?" i just burst into laughter. And i just being frank by saying "2 bintang?"

Haha even tak dapat, it will be one of my unforgettable memory. My interview momory. Haha But that day, i really had fun. Not becoz of the interview, obviously, but bcoz im staying over at my sis place in IIUM Gombak. Ya Allah, sangat cantik and besar! Lagi-lagi masjid dia. Masjid Sultan Haji Ahmad Shah. Subhanallah, lawa sangat! Tapi sayanggg, tak sempat nak snap2. Nak pusing2 UIA punya pasal, aisya siap merayu kat abah, mintak nak sleep over for one more night kat hostel kakak. Yup! I slept in her compartment/hostel/mahallah or whatever u call it. Diseludup masuk, sorry. Hehe still, its a wonderful experience.
Masjid Sultan Haji Ahmad Shah cantik kan?

So, back to the real topic now. Jauh sangat melalut ni, dari ukm boleh pulak bercerita sampai uiam. Haihh.

So,my first reaction bila tengok UKM, i said YAY! and Alhamdulillah sangat! But bila baca terus ke bawah and I saw: Audiology. I was like, apa?! Adoii, ape pulak tuu? Check balik print out permohonan haritu, audiologi in UKM is my second choice. Nampak tak permainannya di situ, main mohon aje -,-" But actually, aisya bukan main mohon pun. I applied it carefully n thoroughly. I applied for audiolgy pun sebab waktu kat matrik dulu ada talk pasal university. And the representative for USM ada cakap yang course yang paling jarang student apply is audiology and speech pathology. Tapi Malaysia mermerlukan ramai audiologist di hospital-hospital. So aisya pun terfikir, why don't I give it a try? Cuma ada 3 universiti je yang tawarkan course ni, that is: UKM,USM and UIAM. Apelagi, terus tanya encik Google. Here's some of the info about the course:

Audiologists, identify hearing and balance disorders, provide rehabilitative services, assess amplification devices and instruct patients in their care, prepare future professionals in colleges and universities, and serve as consultants to government and industry on issues concerning environmental, and noise-induced hearing loss.
A Doctor of Audiology (e.g. AuD) is an independent professional who specializes in diagnosing, managing, and treating hearing- and balance-related disorders. Audiologists treat patients from birth through adulthood.
In providing hearing care, audiologists:
  • Diagnose and treat hearing problems, including balance function and disorders.
  • Treat most hearing impairments through modern hearing technology, including programmable and digital hearing aids and other hearing assistive technology systems.
  • Program cochlear implants and serve on multidisciplinary cochlear implant teams.
  • Develop and implement prevention, screening and early detection programs.
  • Recommend hearing protection in industrial, military, travel, music, and other settings.
  • Provide treatment services to enable individuals to communicate effectively.
Audiology is closely connected to the field of speech-language pathology (SLP). Some audiologists also become certified speech-language pathologists, but each profession is a distinct career in its own right.

In other word audiologist ni macam pakar pendengaran and balancing. Cer ingat balik time belajar sains dulu, telinga kita memang ada kena mengena dengan balancing kita. Time cari kat internet tu memang tak banyak pasal audiologist. Rupa-rupanya course ni memang jarang orang pilih. Sebabnya tu aisya tak pasti. But for sure, currently Malaysia memang kekurangan audiologist.

"Mula diwujudkan dalam Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2001 , Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Audiologi. Bermula di UKM (1996), UIA (2005) dan USM (2006)
Kini terdapat 90 orang audiologist di seluruh Malaysia:
56 - di hospital kerajaan
6 – di hospital swasta
20 – di Universiti
4 – di kedai alat bantu pendengaran
2 – membuka pusat pendengaran"
taken from here on 'August 2008
So, I made my mind and think positively. Insya Allah, mungkin aisya bole bawa course ni, thats why Allah pilih aisya untuk course ni. Audiology ni under Sains Kesihatan so most probably kampus nanti kat Jalan Raja Muda Aziz,Kuala Lumpur the same place I had my interview :') harap-harap everything is going well. aminn.
Insya Allah kalau takde aral melintang, 1 September ni dah boleh register. adoii, From all months, why it must be September! looks like im going to spent my birthday alone:(( takknakkkk!

UKM, wait for me yaa;)
P/S: dear seniors, please look after this junior ya, I'll behave well:) (sambilbuatnaughtyfacehaha)

*hugs n kisses
Thanks for reading<3

Tuesday, 5 August 2014

Salam Aidilfitri 2014

Assalamualaikum:)

Hola hola. Salam aidilfitri. Mohon maaf zahir dan batin. Kita kosong-kosong k:) Wahh, rasanya dah almost 1 year aisya tak update blog. Hehe. Since masuk matrik until now, nak masuk degree dah. And my princess pun dah lebih setahun. How fast the time flies kan?

Raya this year just simple2 je. Mostly preparation last minute. Huhu. Biasanya memang tiap tahun sis ngan aisya akan buat last minute shopping coz ada lelong n senang and tawar menawar. Bab tawar menawar ni memang pass kat sis aisya je, she's the expert. Hehe. And our favourite destination ofc, memang all johorean tahu, pandan city. Mmg sesak and jam gile time malam raya. Even aisya excited bab shopping2 ni, but i admit. I can't beat my sister. Memang energetic sangat!


Selamat Hari Raya! p/s: susah betul nak ajak princess kecik ni selfie -.-"


Talking about raya, tetibe teringat waktu raya kat matrik dulu. First time puasa jauh dari family. Almost tiap2 hari mak n abah akan call. Kat KMNS dulu nasib baik ada bazaar ramadan. So tak la rasa jemu sangat time berbuka dulu. Time tu dapat jugak rasa makanan yg tak pernah rasa sebelum ni, macam.. nasi kerabu. Yup. Nasi kerabu. Huhu.


muka-muka excited nak balik raya #throwbacksem1

Waktu dah nak cuti raya tu, senyum sampai ke telinga, happy sangat, coz aisya jarang balik time kat matrik. Even jb n negeri sembilan tak lah jauh sangat. One of the reason is, life in matric memang hectic. With assignment, tutorial, kuiz.  Especially if u are a science student, those things are piling everyday.  Sebab matric kan fast track. So, u must always keep the momentum, and a reminder: last minute study definitely doesn't work here. Believe me, i had tried n i knew the result. Obviously, its terrible.

Anyway, aisya bersyukur sangat sbb Allah kurniakan aisya roommate yang sekepala, terbaik, bilik yang best, and class S1AP6 yang awesome gile! I just simply love my life there. Lecturers always ready to help. Sporting n easy going. Alhamdulillah. Thank you Allah.

going to love n miss u guys so much <3
thank you for everything FRIENDS:)

Anyway, don't ever forget Gaza in our prayer. #prayforgaza #prayforMH17 #boikotisrael


*hugs and kisses
thanks for reading<3