Thursday, 23 May 2013

11 Things about me.


Assalamualaikum:)






11 Things about me:

1. Im a shy and quiet person.
2. Saya suka rabbit, kucing and frog.
3. Obsessed with green color.
4. Suka tengok drama. esp korea,jepun
5.  I hate wearing my specs, tapi kena pakai jgk,kalau tak kabur dunia ku
6. Saya selalu kelam kabut *haishh
7. Saya sukaa pantai, laut, pulau!
8. I hate cockroach!
9. Saya sensetif bila tengok orang buang sampah sesuka hati.
10. Suka makan coklat kalau stress.
11. Saya terlalu malas untuk makeover blog saya. -,-"





1. Coklat apa yg paling awak minat,?
kinder bueno ,kit kat <3<3<3

2. Paling suka tengok cartoon apa,?
playhouse disney: jojo circus,higglytown heroes, ;)

3. Dah tengok Ironman 3,,besh tak?
belomm, :') tapi ramai yg cakap best

4. Makanan apa yg paling sedap pernah awak makan,?
masakan ibu saya! n kfc's cheezy wedges,hee

5. Cartoon Despicable Me best tak,?
best kot, *act, tak biasa tengoklah, sorry,,

6. Nak tengok tak cartoon Despicable Me 2 dengan Dhia,?
nak3!

7. Sepanjang awak hidup,,awak pernah sekolah di mana,?
tadika bagus,sk taman puteri wangsa, sk bandar uda 2, smk (p) sultan ibrahim

8. Siapakah nama² orang yg awak sayang,?
famili saya!

9. Pernah tengok Doraemon,? Komen awak tentang cerita tuu,..
ofc pernah. citer fevret masa kecik dulu. best sangat! *teringin nak ada doraemon jugak:)

10. Awak rasa kenapa Dhia tag awak,?
sebab Dhia.. sayang saya? haha,,  ;)

11. Apa komen awak tentang blog Dhia,?
blog dhia best! betul, tak tipu! *aisya suke cctv kat blog dhia tuu,hee


11 Questions to blogger I've tagged.

1. Movie ape yang paling best yang pernah awk tengok?
2. Favourite color?
3. Bila bosan awk buat ape?
4.Ape cita-cita awak?
5. Your fav quotes atau kata-kata semangat?
6.  Awak suka bunga? kalau suka bunga ape ye?
7. Who's the person that inspire you?
8.Suka baca buku tak? buku ape ye?
9. Your fav place? country?
10. Who's your fav blogger?
11. Apa pendapat awak tentang blog saya? ^^


11 Blogger I've Tagged.

ehem. taknak tag boleh tak? sesaper yang nak jawab, sila2. jangan malu2 kay:)

DONE! Siap jugak akhirnya. Sorry kalau soalan tu agak cliche atau bosan sebab memang dah takde idea lagi dah. To people that I've tagged, selamat menjawab! hikhik :)


-Short and Sweet-
thanks for reading<3

Wednesday, 22 May 2013

Morning:)

Assalamualaikum:)





Morningg semua! *dah pening sangat nak pilih tajuk entry,hehe. Firstly, maaf sangat sebab dah lama aisya tak update. Aisya sibuk sikit buat preparation untuk ke matrik. Tinggal less than one week je lagi:'( Most of the preparation aisya buat dengan sis since sis aisya tengah cuti sem sekarang ni kan. Thanks kakak sayangg sebab sudi teman aisya;)

Tetibe rajin pulak mood harini nak update blog ni kan,huu. Actually pagi tadi aisya google pasal matrikulasi aisya nanti,KMNS. And u know what, kebanyakan respons dari senior2*dahpanggilseniorpulasekarang,keke memang best. Rasa excited pula. hohoho. Most of them awal2 lagi dah bagitau yang orientation week nanti memang tough dan akan tak cukup tido*dah boleh imagine muka dengan pandaeye. Banyak jugak tips yang aisya dapat, apa yang patut beli, modul kat sana nanti and so on. Tapi aisya konfius sikit bab modul ni. Kita kena choose between these three moduls:
modul 1: fizik,kimia,bio,math
modul 2: fizik,kimia,math ,sc komp
modul 3: bio,kim,math,sc komp..

Aisya konfius nak pilih modul 1 atau 3. Kalau boleh nak elak dari fizik tapi takut nak choose sc komp. Tengoklah nanti ye. Anyway,thank youu bloggers n senior yang sudi share psal kmns nii:) I'll be a good student kay. *hohoho


By the way,nak story sikit ni. Sabtu lepas, aisya dengan sis aisya pegi Giant Tampoi, sebab nak shopping beli barang2 kan. Kitorang sampai Giant je dah pukul 9 malam, nasib baik on weekends Giant tutup pukul 12 midnight kan. Thank u Giant:) hehe. Lists barang memang banyak gilaa, but seems like time tu tak ramai sangat orang, so we were just goofing around, plus window shopping skali. huhu.

After shopping, *memang dah lapar giler time nii, kitorang gi counter la kan, nak bayar. And the best part is, waktu kat cashier tu kitorang cam peliks je sebab abang cashier tu tak hand in plastic beg pon. *dalam hati dah start nak berasap sbb cam slow motion je abang ni buat keje kan (sebab mmg dah nak midnight kan, penat le tuu)

"Nak plastik boleh?" dengan sangat sopan aku bertanye.
"Sorry dik. Harini hari sabtu, NO PLASTIC BAGS"  Toingg! Rasa macam nak terhempap aje kepala dengar. Seriously, barang yang kitorang beli memang banyak! Duhh,headache betul. Acaner ni?
Then sis aisya tanya, "Tak boleh beli ke? "
"Tak sebab plastic size besar dah habis".

Aunty kat belakang tu nak senyum pun ade, tahan gelak pon ade. Patutla aisya cam pelik je bila tengok most of them beli barang sikit2 je. Kitorang langsung boleh tak ingat yang haritu shopping mall memang tak provide plastic bags. And, in the end kitorang bawa troli tu kat kete sambil bebel sorang2.

Alhamdulillah sebab dalam kereta ade plastik hitam *iye, plastik hitam yang beso tuu. Still better than humban semua barang2 tu terus dalam kete kan.

lebih kurang cam gini rupe kitorang malam tu:P hikhik

Fyi, ni bukan first time kitorang kena camni. Last time kita kena waktu kat The Store. Time tu kitorang beli buah. Fuhh.. Nasib baik beli sikit je.

And lastly, tlg doakan aisya supaya dapat adapt kat KMNS nanti ASAP, get good results, and make my parents n family proud of me, and able to fulfill my -stillunclearambition- hehe. But most probably I'll choose medic. Tapi taktau nak jadi dentist,surgeon atau gynecologist. Ya Allah,permudahkanlah segala urusanku:)

P/S: Special task for you. Cer kira berapa banyak "kan" dalam entry ini. huhu,justkidding:)

-Short and sweet-
thanks for reading<3

Sunday, 5 May 2013

Matrikulasi? Yes:)

Assalamualaikum:)

Yup! Aisya dapat matriks Negeri Sembilan (KMNS). Waktu  first day check tu,I was like, What? Negeri Sembilan? Huaaaa.

Act, Aisya lebih prefer kat Tangkak sebab lebih dekat kan. But, maybe its a sign, to show that finally, I need to know what being independence really is. Yela kan, before this, aisya tak pernah lagi stay jauh-jauh dengan family, apalagi nak stay kat hostel. Time nak check tu, aisya check dengan sis. Risau jugak kalau tak dapat.  Coz for your information, before this, aisya ada mohon JPA and asasi UM but unfortunately, dua-dua tak dapat. :'( So,macam dah down sikit lepas tu.

Special thanks to people around me, yang selalu nasihat and convinced aisya, esp mak, my only beloved sister, Fathiah, Hasanah and friends. Sis, u are right dear, rezeki ada di mana-mana, just don't ever lose your faith to Allah:)

But Im still in dilemma, whether nak pergi atau tak. Cause I still need to wait for keputusan UPU, on this 6th May. Tapi, rasanya I will choose Matriks kot. Sebab masa dia lebih pendek kan. For this time being, aisya sedang packing barang sikit-sikit, buat list barang-barang yang perlu pack up and of course after this is, shopping:) hehe. Rasa kekok sangat bila nak pack barang-barang tu. rasa macam, "ohh noo! I will not be in my dreamland anymore!". Yeah, I am a type of person that think that my house and my bedroom is the most pleasant and best place in the world:) heee.

Seriously, aisya memang risau sebab takut tak dapat adapt kat sana nanti. But I think my parents will concern more than I am. Because Im a worrisome daughter. hehe. Plus, I never be apart from them and I admit, I am daddy's girl:) Time SPM dulu pun aisya banyak risaukan diorang, coz banyak kali kena gastric and so on. And of course my sadness will doubled sebab kena tinggalkan my darling, Qaisara Nabila:'(

But dont worry dear my abah and mak, aisya will try my best to show you the matured side of me. Okay?:)
*hugs and kisses:)

 -Short and sweet-

Siapa Dr. Aafia Siddique?


Assalamualaikum:)

Lama sudah aisya tak post kan. Most of the posts yang aisya tulis still in draft, after few days baru publish okay. Aisya nak share cerita ni, tentang Dr. Aafia Siddique. Seorang muslimah dan kisah beliau. Bergenang air mata bila baca kisah ni. Aisya jumpa kisah ni waktu tengah blogwalking and I copy & paste. 


Tahukah anda banduan 650 adalah satu-satunya banduan wanita yang ditahan dipenjara Bagram di Afghanistan di mana penjara ini adalah khusus untuk banduan lelaki? Inilah hakikatnya yang dialami oleh banduan 650 yang bernama Dr. Aafia Siddiqui.

Beliau diculik pihak FBI Amerika pada 30 Mac 2003 di Pakistan atas tuduhan mempunyai hubungan erat dengan Al-Qaeda di mana sehingga sekarang tiada bukti dapat ditunjukkan oleh pihak FBI. 

Siapa Dr. Aafia Siddiqui? Tiada siapa kenal baik masyarkat Malaysia dan Islam diseluruh dunia dan tiada media di mana-mana kerajaan negara Islam yang ingin mengambil tahu tentang Dr.Aafia ini kerana apa? kerana diri kita ditimpa penyakit wahan dan assobiyah dan otak kita sudah diprogram untuk tidak menganggap umat Islam yang lain sebagai saudara. Buktinya, kita hanya simpati tapi tiada empati. Orang barat pula menganggap nyawa umat Islam tiada nilai.

Jika seorang wanita barat diculik oleh orang Islam setiap hari media di seluruh dunia termasuk negara Islam akan mencanang cerita penculikan itu kerana apa? kerana otak kita diprogram akan kasta orang barat sangat tinggi. Aku mengambil inisiatif sebagai satu tanggungjawab seorang Islam untuk disampaikan kepada masyarakat akan cerita wanita yang difitnah oleh pihak Amerika dan sekutu kuatnya Pakistan yang bangsat lagi bacul.

Dr. Aafia Siddiqui
Dr. Aafia Siddiqui dilahirkan di Pakistan dan menjadi rakyat Amerika merupakan satu-satunya saintis neurologi di dunia yang mempunyai PHD dari Universiti Harvard. Juga mempunyai 144 sijil dan ijazah kehormat dari institusi serata dunia termasuk dari MIT. Beliau juga seorang hafazan al-Quran dan seorang mujahidah. Tiada seorang wanita barat yang setara dan setanding dengan pendidikan beliau.

Beliau diculik bersama 3 orang anak kecilnya selama 5 tahun tanpa khabar berita sehinggalah 4 orang tahanan Bagram yang berjaya melarikan diri mendedahkannya tentang banduan 650 yang tidak ketahui namanya. Mereka hanya mengetahui dia adalah seorang wanita Pakistan dan seorang ibu yang dipisahkan dari anak-anaknya dan setiap hari mereka akan mendengar wanita tersebut menjerit akibat diseksa.

Seterusnya Yvonne Ridley seorang wartawan Britain mendedahkannya secara besar-besaran di sidang wartawan tentang siapa sebenar banduan 650. Sejak dari itu seluruh dunia ingin tahu apa yang telah terjadi kepada Dr. Aafia dalam tempoh 5 tahun tersebut dari 2003-2008 dan apa kesalahan beliau dan kenapa tidak dibicarakan. Penipuan Amerika tentang tiadanya banduan wanita di penjara Bagram akhirnya terbongkar bersama skrip-skrip bodoh untuk meyelamatkan maruah FBI Amerika.

Dr. Aafia Siddiqui
Semasa di dalam tahanan di Bagram beliau diseksa dan dirogol setiap hari dan dinafikan haknya sebagai seorang wanita. Dipaksa menggunakan tandas lelaki dan bilik mandi yang terdedah dan boleh dilihat oleh pengawal-pengawal penjara. Situasi beliau sepanjang penahanan tersebut amat meyedihkan sehingga beliau hilang ingatan. Nasib anak-anaknya selama 5 tahun tersebut juga tidak diketahui oleh sesiapa sehingga sekarang.

Sehingga kini tiada dakwaan tentang kegiatan beliau bersama Al-Qaeda oleh pihak Amerika hanya melainkan dakwaan cubaan membunuh seorang askar Amerika dan FBI semasa di dalam tahanan di Afghanistan. Amat pelik apabila perbicaraan ini dilakukan di Amerika sedangkan kesalahan tersebut dilakukan di Afghnistan. Juga tiada bukti yang beliau melakukan cubaan bunuh melainkan beliau ditembak di perutnya sesama di dalam tahanan oleh askar Amerika kononnya untuk keselamatan diri.

Bukan sahaja Dr.Aafia tetapi ramai lagi wanita Islam yang diculik oleh FBI dan sekutunya tanpa diketahui dan dibicara dan akhirnya kita hanya didedahkan wanita-wanita ini didera secara seksual seperti di penjara Abu Gharib, Iraq. Biarlah Dr. Aafia menjadi pemangkin pembebasan untuk wanita-wanita Islam yang ditindas di penjara-penjara Amerika seluruh dunia.

Dr. Aafia Siddiqui
Tiada apa yang dapat aku sumbangkan melainkan doa, menyebarkan kisahnya di blog dan sain petisyen untuk pembebasan beliau. Jika ada yang terbaca silalah boikot produk Amerika!! inilah cara jihad yang mampu kita buat di bumi Malaysia.

Allah tidak memandang kesannya tetapi usaha kita. Di akhirat nanti Allah bertanya apa yang aku telah lakukan untuk saudara-saudara Islam yang tertindas insya Allah aku mampu menjawabnya. Adioss!!! - luv-ima

Sedikit kandungan ucapan Laurent Booth
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Wahai saudara-saudaraku seiman, Aafia Siddiqui adalah saudara kita dalam ikatan kemanusiaan. Dia adalah saudara kita dalam Islam, dan apa yang telah diperbuat Amerika terhadapnya adalah sebuah tindakan kejahatan, dan mengapa mereka memenjarakan seorang wanita seperti saudara kita Aafia? 

Mari kita lihat sebenarnya siapakah dia. Aafia Siddiqui adalah seorang ilmuwan biologi syaraf, salah satu dari para ilmuwan genius umat kita sekarang.

Saya bekerja dengan Muslim Legal Fund (yayasan bantuan hukum untuk Muslim) di Amerika, dan ketahuilah ketidakadilan yang menimpa Afia bukanlah satu-satunya..

Saat ini di Amerika ada sekitar 300 saudara Muslim yang menjalani hukuman penjara dalam waktu yang lama karena tuduhan yang berdasarkan motivasi pre-emptive (sangkaan kejahatan sebelum kejahatan tersebut terjadi)

Amerika senang melakukan tindakan pre-emptive, seperti serangan pre-emptive dan sekarang mereka mau keadilan pre-emptive.

Afia Siddiqui selalu teguh berjuang untuk saudara-saudara dan tidak pernah mundur. Demikian pula kita juga harus bersikap sama dengan Afia dan umat Islam lainnya di masyarakat kita.

Karena kalau kita lihat Inggris sekarang, ketika salah seorang dari saudara kita ditahan, seseorang yang kita kenal, mungkin dia seorang dokter, atau sukarelawan, tahukah kita apa yang terjadi? Apakah kita masih mau mengunjunginya, atau kita berkilah kita khawatir terhadap keluarga kita.. ingat bahwa kita semua akan mempertanggungjawabkan kepada Allah terkait nasib saudara-saudara kita.

Maka kita tidak boleh takut, hukum yang tidak adil adalah hukum yang tidak adil.

Dan saya akan akhiri dengan pernyataan berikut. Afia Siddiqui adalah korban ketidakadilan, tapi tidak ada yang menang di sini. Saya beritahu, Subhanallah, Afia Siddiqui adalah pemenang terhadap para penahannya. Dia adalah pemenang yang sebenarnya karena Afia menginginkan Jannah. Alhamdulillah.


Jujur, aisya macam tak percaya, seorang saintis neurologi di dunia yang mempunyai PHD dari Universiti Harvard, seorang hafizah diperlakukan seperti ini. Tetapi sebagai seorang muslim, kita harus berdoa untuk pembebasan dan kebaikan Dr. Aafia Siddique dan semua yang senasib dengannya. Never underestimate the power dua.