Thursday, 23 May 2013

11 Things about me.


Assalamualaikum:)






11 Things about me:

1. Im a shy and quiet person.
2. Saya suka rabbit, kucing and frog.
3. Obsessed with green color.
4. Suka tengok drama. esp korea,jepun
5.  I hate wearing my specs, tapi kena pakai jgk,kalau tak kabur dunia ku
6. Saya selalu kelam kabut *haishh
7. Saya sukaa pantai, laut, pulau!
8. I hate cockroach!
9. Saya sensetif bila tengok orang buang sampah sesuka hati.
10. Suka makan coklat kalau stress.
11. Saya terlalu malas untuk makeover blog saya. -,-"





1. Coklat apa yg paling awak minat,?
kinder bueno ,kit kat <3<3<3

2. Paling suka tengok cartoon apa,?
playhouse disney: jojo circus,higglytown heroes, ;)

3. Dah tengok Ironman 3,,besh tak?
belomm, :') tapi ramai yg cakap best

4. Makanan apa yg paling sedap pernah awak makan,?
masakan ibu saya! n kfc's cheezy wedges,hee

5. Cartoon Despicable Me best tak,?
best kot, *act, tak biasa tengoklah, sorry,,

6. Nak tengok tak cartoon Despicable Me 2 dengan Dhia,?
nak3!

7. Sepanjang awak hidup,,awak pernah sekolah di mana,?
tadika bagus,sk taman puteri wangsa, sk bandar uda 2, smk (p) sultan ibrahim

8. Siapakah nama² orang yg awak sayang,?
famili saya!

9. Pernah tengok Doraemon,? Komen awak tentang cerita tuu,..
ofc pernah. citer fevret masa kecik dulu. best sangat! *teringin nak ada doraemon jugak:)

10. Awak rasa kenapa Dhia tag awak,?
sebab Dhia.. sayang saya? haha,,  ;)

11. Apa komen awak tentang blog Dhia,?
blog dhia best! betul, tak tipu! *aisya suke cctv kat blog dhia tuu,hee


11 Questions to blogger I've tagged.

1. Movie ape yang paling best yang pernah awk tengok?
2. Favourite color?
3. Bila bosan awk buat ape?
4.Ape cita-cita awak?
5. Your fav quotes atau kata-kata semangat?
6.  Awak suka bunga? kalau suka bunga ape ye?
7. Who's the person that inspire you?
8.Suka baca buku tak? buku ape ye?
9. Your fav place? country?
10. Who's your fav blogger?
11. Apa pendapat awak tentang blog saya? ^^


11 Blogger I've Tagged.

ehem. taknak tag boleh tak? sesaper yang nak jawab, sila2. jangan malu2 kay:)

DONE! Siap jugak akhirnya. Sorry kalau soalan tu agak cliche atau bosan sebab memang dah takde idea lagi dah. To people that I've tagged, selamat menjawab! hikhik :)


-Short and Sweet-
thanks for reading<3

Wednesday, 22 May 2013

Morning:)

Assalamualaikum:)





Morningg semua! *dah pening sangat nak pilih tajuk entry,hehe. Firstly, maaf sangat sebab dah lama aisya tak update. Aisya sibuk sikit buat preparation untuk ke matrik. Tinggal less than one week je lagi:'( Most of the preparation aisya buat dengan sis since sis aisya tengah cuti sem sekarang ni kan. Thanks kakak sayangg sebab sudi teman aisya;)

Tetibe rajin pulak mood harini nak update blog ni kan,huu. Actually pagi tadi aisya google pasal matrikulasi aisya nanti,KMNS. And u know what, kebanyakan respons dari senior2*dahpanggilseniorpulasekarang,keke memang best. Rasa excited pula. hohoho. Most of them awal2 lagi dah bagitau yang orientation week nanti memang tough dan akan tak cukup tido*dah boleh imagine muka dengan pandaeye. Banyak jugak tips yang aisya dapat, apa yang patut beli, modul kat sana nanti and so on. Tapi aisya konfius sikit bab modul ni. Kita kena choose between these three moduls:
modul 1: fizik,kimia,bio,math
modul 2: fizik,kimia,math ,sc komp
modul 3: bio,kim,math,sc komp..

Aisya konfius nak pilih modul 1 atau 3. Kalau boleh nak elak dari fizik tapi takut nak choose sc komp. Tengoklah nanti ye. Anyway,thank youu bloggers n senior yang sudi share psal kmns nii:) I'll be a good student kay. *hohoho


By the way,nak story sikit ni. Sabtu lepas, aisya dengan sis aisya pegi Giant Tampoi, sebab nak shopping beli barang2 kan. Kitorang sampai Giant je dah pukul 9 malam, nasib baik on weekends Giant tutup pukul 12 midnight kan. Thank u Giant:) hehe. Lists barang memang banyak gilaa, but seems like time tu tak ramai sangat orang, so we were just goofing around, plus window shopping skali. huhu.

After shopping, *memang dah lapar giler time nii, kitorang gi counter la kan, nak bayar. And the best part is, waktu kat cashier tu kitorang cam peliks je sebab abang cashier tu tak hand in plastic beg pon. *dalam hati dah start nak berasap sbb cam slow motion je abang ni buat keje kan (sebab mmg dah nak midnight kan, penat le tuu)

"Nak plastik boleh?" dengan sangat sopan aku bertanye.
"Sorry dik. Harini hari sabtu, NO PLASTIC BAGS"  Toingg! Rasa macam nak terhempap aje kepala dengar. Seriously, barang yang kitorang beli memang banyak! Duhh,headache betul. Acaner ni?
Then sis aisya tanya, "Tak boleh beli ke? "
"Tak sebab plastic size besar dah habis".

Aunty kat belakang tu nak senyum pun ade, tahan gelak pon ade. Patutla aisya cam pelik je bila tengok most of them beli barang sikit2 je. Kitorang langsung boleh tak ingat yang haritu shopping mall memang tak provide plastic bags. And, in the end kitorang bawa troli tu kat kete sambil bebel sorang2.

Alhamdulillah sebab dalam kereta ade plastik hitam *iye, plastik hitam yang beso tuu. Still better than humban semua barang2 tu terus dalam kete kan.

lebih kurang cam gini rupe kitorang malam tu:P hikhik

Fyi, ni bukan first time kitorang kena camni. Last time kita kena waktu kat The Store. Time tu kitorang beli buah. Fuhh.. Nasib baik beli sikit je.

And lastly, tlg doakan aisya supaya dapat adapt kat KMNS nanti ASAP, get good results, and make my parents n family proud of me, and able to fulfill my -stillunclearambition- hehe. But most probably I'll choose medic. Tapi taktau nak jadi dentist,surgeon atau gynecologist. Ya Allah,permudahkanlah segala urusanku:)

P/S: Special task for you. Cer kira berapa banyak "kan" dalam entry ini. huhu,justkidding:)

-Short and sweet-
thanks for reading<3

Sunday, 5 May 2013

Matrikulasi? Yes:)

Assalamualaikum:)

Yup! Aisya dapat matriks Negeri Sembilan (KMNS). Waktu  first day check tu,I was like, What? Negeri Sembilan? Huaaaa.

Act, Aisya lebih prefer kat Tangkak sebab lebih dekat kan. But, maybe its a sign, to show that finally, I need to know what being independence really is. Yela kan, before this, aisya tak pernah lagi stay jauh-jauh dengan family, apalagi nak stay kat hostel. Time nak check tu, aisya check dengan sis. Risau jugak kalau tak dapat.  Coz for your information, before this, aisya ada mohon JPA and asasi UM but unfortunately, dua-dua tak dapat. :'( So,macam dah down sikit lepas tu.

Special thanks to people around me, yang selalu nasihat and convinced aisya, esp mak, my only beloved sister, Fathiah, Hasanah and friends. Sis, u are right dear, rezeki ada di mana-mana, just don't ever lose your faith to Allah:)

But Im still in dilemma, whether nak pergi atau tak. Cause I still need to wait for keputusan UPU, on this 6th May. Tapi, rasanya I will choose Matriks kot. Sebab masa dia lebih pendek kan. For this time being, aisya sedang packing barang sikit-sikit, buat list barang-barang yang perlu pack up and of course after this is, shopping:) hehe. Rasa kekok sangat bila nak pack barang-barang tu. rasa macam, "ohh noo! I will not be in my dreamland anymore!". Yeah, I am a type of person that think that my house and my bedroom is the most pleasant and best place in the world:) heee.

Seriously, aisya memang risau sebab takut tak dapat adapt kat sana nanti. But I think my parents will concern more than I am. Because Im a worrisome daughter. hehe. Plus, I never be apart from them and I admit, I am daddy's girl:) Time SPM dulu pun aisya banyak risaukan diorang, coz banyak kali kena gastric and so on. And of course my sadness will doubled sebab kena tinggalkan my darling, Qaisara Nabila:'(

But dont worry dear my abah and mak, aisya will try my best to show you the matured side of me. Okay?:)
*hugs and kisses:)

 -Short and sweet-

Sunday, 14 April 2013

Welcome princess Qaisara Nabila:)

Assalamualaikum:)

Ohayo gozaimasu. Ehem, kira pagi la ni kan. Dah lama aisya tak post kan. One of the reasons is.... her:) Qaisara Nabila, my newborn adik! Maksudnya, puteri yang cerdik. Aisya ngan sis aisya yang pilih nama tu. Yup! Aisya dapat adik baru. And the feeling is soo great.


Just imagine there's only three of us, my sister, me and my lil brother(he's fourteen this year) in the family. Sis aisya pulak study, so she not always at home and my brother, he is like soccer-all-the-time type. So, Qaisara's presence is like.. she has unite us again.

She was born on 25th March 2013 at Hospital Sultan Ismail (HSI). Waktu melawat kat situ:
12.30p.m.- 2.00p.m.
4.30p.m.-7.00p.m.
Guard and security kat situ agak strict. Tiap kali waktu melawat nak mula, mesti semua pelawat diri depan gate, tunggu gate tu bukak. Rasa klakar pun ada jugak bila tengok kitorang macam tu. Tapi yang aisya suka, baju patient kat wad bersalin tu lawaa, pink color! Even aisya tak berapa nak suka pink ni sangat tapi cam cute je tengok bakal-bakal ibu kat sana pakai semua pink. 

And, u know something? The day before Qaisara's birth is abah's birthday. So, it was quite meaningful for us:) Tapi kesian jugak kat abah sebab tak dapat nak sambut birthday coz kitorang busy nak sambut adik baru, tapi next year insya Allah, kita celebrate sama-sama k, together dengan mak and Qaisara sekali k(actually, three of them was born in March).

Aisya nak share something lagi ni. Haritu... time kat rumah nenek (mak stay kat sana sepanjang berpantang) adela sorang makcik ni datang, nak urut kan. And she asked few questions about us to mak, as i was eavesdropping,hehe. Lebih kurang beginilah perbualannya:

MCU: Anak yang sulung tu berapa tahun umornya?
Mak: 20 tahun kak.
MCU: Ohh. Yang nombor dua tu tingkatan berape? (*ohh!its mee!)
Mak: Eh tak lah. Dah habis sekolah dah. Baru habis SPM.
MCU: Lahh,iyeke? Saya ingatkan tingkatan dua tadi..
*MCU stands for mak cik urut

Dan tika itulah saya kat tepi tu tak tahu la nak react macam mane. Sedih sebab saya ni rendang aje orangnya or happy sebab kite awet muda. heeee. Tapi  seriously, aisya agak happy jugak time tu sebab still nampak macam budak sekolah lagi youu, huu.

Another good thing ada adik baru ni ialah, aisya dah pandai masak! Opps, correction. Aisya da pandai belajar masak. Yup, Im still in the learning process. Tapi setakat yang simple2 saje. Resepi semua aisya awal2 lagi dah ambil dari mak, malas la google2. Nanti kalau ade masa aisya share k. Since hanya aisya, abah dan adik je kat rumah sekarang, perlulah untuk aisya rajin-rajinkan diri ke dapur, kalau tak alamatnya sayang aje barang2 kat dapur tu, expired nanti kan. And, waktu tu lah dapat rasa macam mana jadi house wife macam mak, penat tau. Time tu rasa nak salute je semua housewife kat Malaysia ni.


Comell kan pic kat atas ni! Actually, sekarang ni kan, kalau aisya pegi mall ke, shopping ke, mata mesti tengok barang baby and semuanye cute sangat-sangat! Kawaii!

Sebenarnya, banyak lagi yang aisya nak share but in the next post iye. About pic adik, buat masa sekarang, rasanya tak payah post dulu, kata orang tua2 tak elok sebab adik still dalam hari lagi kan. But insya Allah after this I will, okay? Mata pun dah nantok dah ni. Nak sambung tido kejap. Dah lama tak tulis blog ni rasa awkward pulak. hee. Oyasemi:)

-Short and Sweet-

Friday, 22 March 2013

SPM 2012 result :')

Assalamualaikum:)

Alhamdulillah. Only those word that I can say. Syukur sangat, aku dapat 4A+, 3A, 2A- and 1B+. To sum up, 9A1B. The unlucky B+ is Chemistry -,-". Tapi yang sangat terkejutnya, I got A+ for Add Math! Ya Allah, memang surprised giler coz for final exam time form 4 dulu I got F. Sampai sekarang aisya keep it as secret from abah,heee. Ingat lagi apa yang Puan Lakshmi cakap, my Add math teacher for 2 years,
     "Slow but steady,aisyah. I know you can do it"

Seriously, aisya memang sangat berterima kasih pada Puan Lakhsmi coz aisya memang tak ambil tiusyen untuk subjek tu. She's right. Im a bit slow compared to others sebab kat kelas aku macam blur-blur ayam sikit, lambat nak paham. But I have proved to myself, that my hard work had paid off. Tapi sayang sangat sebab she's not there at that time. Dia dah pindah ke sekolah lain.

Lepas dapat result kat tangan je, aisya terus jerit and lompat. Happy sangat. Cepat-cepat cari my lil brother and peluk dia. And he was dumbfounded. hehe. Lepas tu je aisya terus pegi jumpe cikgu-cikgu yang ajar dulu,peluk dan ucap terima kasih kat diorang. And then I realised, mulianya tugas seorang gurukan:)



Dah habis salam dengan semua cikgu, rasa macam nak jumpe and peluk mak je. Actually, mak ngan abah tak dapat datang sekali, they couldn't make it on that day. So apalagi, aisya start enjin and terus balik. Yup! I'm driving to school haritu! haha. Siap pakai baju sekolah lagi tau. Cer imagine camner drivers lain yang potong kereta aisya react! (yes,i admit. im a slow driver. max speed pon 60 km/h je) hehe. Suka tengok reaction diorang bila nampak budak sekolah driving:) Lebih-lebih lagi dengan ketinggianku yang agak rendang ni, macam budak form 3 pun ada -.-!

But, aisya dah ada lesen ok! Bukan memandu illegally iye JPJ:) And, thats why la adik aisya ponteng sekolah haritu, sebab dia nak temankan aisya+risau aisya drive sorang2. Its so nice of him, tapi kesian pulak, tak pasal-pasal kena skipped school. But its worth kan, adik:) Pagi tu lepas sampai kat sekolah, apalagi, show off la depan kawan2 lain. Siap hon diorang lagi, excited sangat. Iyelakan, five years in a row pegi sekolah naik school bus, so bila dapat drive ke sekolah tu macam mimpi pulak.

Bila dah balik tu ofc, mak happy sangat. Then terima call dari sedara and kawan-kawan lama. Semua cakap congrates. Alhamdulillah. Time nak tukar uniform sekolah tu, tetibe je baru teringat, lupa snap! Then, pakai balik tudung sekolah and snap3! Rasa menyesal pon ade jugak sebab tak ambil satu pic pon kat sekolah tadi ngan cikgu and kawan-kawan. But still,its ok. It will always remain as my precious and happiest moments forever:)


-Short and Sweet-

Thursday, 21 March 2013

A newbie here.

Assalamualaikum:)

Lets cut it short. Shortly, my name is Siti Aisyah.
Currently a 18 years old teenager. Staying somewhere in Johor Bahru(iloveJB).
A '95 batch for SPM 2012.

Err. U know, Im not good for doing an introduction.
And Im not so good with words too. It's obvious anyway. -,-"
I love something short, sweet and meaningful. Thats all from me,a newbie:)

http://misshygiggles.blogspot.com/

                                                  tumpang lalu,misshygiggles:)


-Short and Sweet-