Thursday, 5 November 2015

Second year Life

Assalamualaikum:)

Okay, tajuk entry memang skema sangat, I need to admit, takde idea dah nak pilih tajuk ape =.=" <-- always my biggest concern bila nak post entry, huhu 

Finally! Dapat jugak post entry baru, after more than 1 year. Okay, awkward sikit nak taip, and stiff. haha What can I say about my current life is just: simply superb! Haha super la sangat aisya *sambil knock my head


cc: thanks pia :)

I started my second year about 2 months ago, and currently I'm enjoying my mid sem holidays. Yuhuuu *throwing confetti Rasa every students will be saying this: banyak betul presentations this sem, plus assignment, report, clinic, n bla bla. It's too mainstream for me, so I'll skip that part.
One thing that I realised bila I started my second year is, I begin to have a real and better ideas on how I'm going to work in future, what this profession really means. I learn lots of new things here, mostly on how to engage and deal with people with different backgrounds and age. 

Plus, I forgot to mention, I join SISPA, stands for Siswa Siswi Pertahanan Awam. It's one of the best experience that I ever had. Aisya belajar banyak benda dari sini. Jurulatih pun sporting.  We learnt cara melawan kebakaran, ascending and descending, masakan kecemasan, cara baca peta and kompas and banyak lagi. InsyaAllah third year nanti dah boleh tauliah with *ehem title Leftenan Muda (PA) Siti Aisyah binti Ahmad. Hehe didn't mean to brag anyway, peace :) anyway, the title going to come with bigger responsibility.




Lastly, nak jugak story pasal my princess ni. My dearie Qaisara Nabila going to turn 3 next year. How fast the time flies kan. Kepoh makcik sorang ni sekarang, dialah bahan experiment akak bila akak balik rumah. Adik sorang ni LA penghilang stress akak. Bila aisya demam, she will put her hand on my forehead and terus lari kat dapur sambil jerit "makk, akak demam!". Same goes when I had my terrible gastric pain. She will pat my back, feed me, suapkn ubat. Acah-acah jadi nurse adik akak ni. Dialah punca utama akak homesick :')





Thank you Allah for this opportunity. For granting me these beautiful people in my life. Hope our relationship lasts till jannah. Amin :)

P/s: kalau boleh memang rasa nak compress everything in one post, cause i don't know when will be my next post, entah-entah after grad ke, opps! Haha


*hugs and kisses
Thanks for reading

Tuesday, 30 September 2014

Pos Malaysia Spoil!

Assalamualaikum:)

Ehem. Ehem. *clearing throat hehe Morningg all:)

Pagi-pagi lagi mood dah spoil harini. Actually, malam tadi lepas check track and trace, aisya dah excited sebab tak sabar nak tunggu parcel dari pos malaysia. Nak tahu apa isinya? My new spect! Kekeke.

Sebenarnya spect aisya hilang waktu jadi sukarelawan kat Puchong haritu. And I don't even bother to look for it back. Sebabnya? Aisya dah jarang pakai, except for class. Memang blurr gila mata kalau tak pakai spect ni. And the reason aisya jarang pakai despite my blurness is, spect tu dah uzur dah pun. And bingkainya dah agak menyenget and it REALLY hurts bila pakai. So dalam hati time sedar spect tu hilang rasa happy sekejap, finallyyyy I'm going to get myself a new spect^^ (padahal tengah cuba hilangkan rasa bersalah for being sooo careless hehe)

So, last week aisya buat spect baru and we both agreed that the spect will be delivered by mail since I can't pick it up by myself.

And today's morning lepas dah siap-siap nak pegi kelas, aisya check whatsapp and i saw another good news KELAS HARINI CANCEL. Omg! Memang heaven gilaa sebab kelas harini dari pukul 8.00 pagi - 5.00 ptg. Then I quickly went to office to get my parcel. And now, the story begins.

Everything turns into disaster when pak cik kat office tu hand in my parcel. I was like !@#$$% Cer tengok sendiri how's the parcel looks like.



Then aisya sabar lagi, as long as my goods is safe. And bila buka bungkusan tu, I saw the box had a scratch on it. Buts that's not the main point, I just hoping that my spect is safe. Sebab only ppl yang rabun je tahu how it feels like when you went to class everyday and u can see nothing on the screen. You can just hear and jote down everything that the lecturer said and need to review again the uploaded lecture notes every night.

Alhamdulillah. My spect is still in good condition. Lepas try spect tu, selfie2 kejap, send pic kat whatsapp, aisya pun simpan la balik dalam box dia. And you know what?! Box dia tak boleh tutup! Then bila aisya check, I found out ada bahagian kat box yang pecah. Time tu rasa marah gilaaa. And I try to call kedai optometry tu but no one answered, maybe sebab it's still 8.30 a.m. (i want to confirm who's going to responsible for this, either kedai optometry tu or pos malaysia).


Rasa tak adil sangat, and rasanya I'm not the only person that had experience this. Sebelum ni pun ada jugak terbaca blogger yang up entry pasal pos malaysia ni. Actually aisya tak berapa kisah sangat pasal box tu sebab kat rumah pun ada box spect yang lama-lama. It's just that, I feel I was mistreated. Kita percayakan barang-barang kita to be delivered by them safely. Tapi kalau macam ni resultnya, rasa tertipu pun ada sebab we already paid for it. Tambah-tambah lagi sekarang ni ramai yang choose online shopping.

But for sure, I'm not going to let this slide. I'm going to question them and at least I need to know who's the responsible party here. Haihh, sabar je laa.

hugs n kisses:*
Thanks for reading<3

Wednesday, 10 September 2014

Segmen Ben Ashaari : Impian Ku , Seorang Blogger !



Assalamualaikum:)

BEN ASHAARI


Latar Belakang Saya
1. Nama diberi Siti Aisyah binti Ahmad. Umur 19 tahun 2 hari, hehe. Berasal dari Johor Bahru. Seorang pelajar dari UKM kampus KL. Few things about me: obsessed with green color and I love frogs! haha pelik kan? tapi bukan frog yang beso-beso tu tau, yang kecik comel-comel tu je! huhuhu blogging hanyalah sebagai hobi aisya, dan salah satu bad habit waktu berblog yang cuba diatasi ialah: suka guna bahasa rojak (english+bahasa melayu) T.T some ppl are sensitive about this matter, so here I'm deeply apologize :)
mula berblogging dari Mac 2013, tapi tak aktif sejak masuk matrik dulu =.="

Kelebihan Blog Saya
2.  err kenapa iye? Sejujurnya blog ni kebanyakannya tentang aisya, my personal life, interesting things around me and so on. So,dari segi kelebihan biarlah pembaca sendiri yang decide (boleh plk iye camtu hehe:P) I love to make new friends, blogwalking, aisya suka baca cerita tentang kehidupan orang lain and learn things from them:)

Impian Sebagai Blogger
3.  Impian bila jadi blogger? Aisya harap blog aisya dapat bagi inspirasi dan kebaikan kepada orang lain (dapat kumpul pahala sekali^^). Not more than that. Sebabnya, as mentioned above, blogging hanyalah sebagai hobi, dan aisya harap hobi aisya ni dapat bantu orang lain (contohnya bila aisya share tips and so on). dan harap-harap sangat korang tak bosan baca blog nii T.T

Done!

Tarikh tutup malam ni jam 8 malam (11 September 2014). Jom join sekali^^

hugs n kisses:*
Thanks for reading<3

Tuesday, 9 September 2014

Apabila anda menceritakan masalah kepada orang yang salah

Assalamualaikum:)
Panjang tak tajuk entry kali ni? Hehe Mukadimah dulu jap, act, Im a loner now. Huaaaa, sedih sangat! Sebabnya? Aisya sorang je yang takde roomate lgi T.T dear roomate, dimanakah anda?? Serious, bosann sangat! Duk cakap sorang-sorang, bebel sorang-sorang, tido sorang-sorang. Time nilah rasa rindu sangat kat roomate lama, time kat matrik dulu. Kalau nak tido, teringat kat shat, kalau nak main-main,kacau-kacau teringat kat dila, kalau nak borak time study teringat kat wanis. :')
Tapi ape kena-mengena dengan tajuk entry? Nah,cer baca ni.



Seriously, malam tadi nightmare. Aisya asyik mimpi bukan-bukan je. I hate to admit, but yes, aisya penakut SIKIT. Sikit je tau! Huhuhu
Tapi rasanya lama-lama nanti baru okey kot. Insya Allah. Please pray for me that I will get over my fear as soon as possible. T.T
But yeah, dont feel offended guys. Im not going to blame u all. Haha anyway waktu-waktu aisya kesepian takde roomate ni, u guys really made my day! Thank u n I love each of S1AP6 from the bottom of my heart:)
Tapii, one thing. I found some of the benefits of not having a roomate. Nak tau ape? Hehe I can use her wardrobe untuk sangkut baju2 aisya, use her table to iron my clothes n bole pasang lagu kuat sikit. Hahahaha (gelak jahat)
Thats all from me today. Class will start soon n definetely, bersawang lah blog ni balik. Hohoho

Hugs n kisses:* Thanks for reading<3

Monday, 8 September 2014

Officially UKM-ian :)

Assalamualaikum:)

Yuhuuu, hola hola. Happy je kan bunyinya, hikhik mane taknya, orientasi baru habis, baru ade time sikit nak update vlog. huhu

Okayy, cakap pasal orientasi ni, ofkoz la kan, ade story morry yang aisya nak citer uolls. Haha, (gedik sudah aku) =.=

Kisah bermulaaa when I started to fly to KL on the last 31st August. Yup! Naik flight, hehe over takk. Padahal kl-jb tak sampai 4 jam kut kalau drive. Aisya naik flight pun sebab abah yang plan, sebab abah tak dapat hantar, so dengan barang yang banyak menggila tu,  tambah-tambah memang Air Asia ade buat promosi gila-gila murah punya, ape lagi, book trus ler.

Flight aisya pukul 7.10 pagi and sampai klia2 dalam pukul 8.00 pagi. Nak tido dalam flight pun tak sempat, ape yang sempat? Sempat cuci mata pagi-pagi tengok pramugara-pramugara dia. Hahaha seriously! Hensem>< Sejuk je mata pagi-pagi, tak ngantok pun even tak tido langsung malam tu, sibuk duk packing tak habis2 ;) kekeke

Then bila sampai klia2 tu, ade PC or ade yang panggil fasilitator dari Ukm datang jemput. Terharu kejap time tu, sebab pagi-pagi lagi diorang dah tunggu, siap tolong angkatkan luggage, and sediakan bas ke kolej kediaman sekali.

Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kitorang hari tu. Dari klia2 kitorang ke kolej kediaman Ukm kat Kolej Tun Syed Nasir (KTSN), bukan kat kampus Bangi sebab hanya fakulti farmasi,pergigian dan sains kesihatan je kat Ukm Kl.

yeahh ldk 21!

To cut it short, orientasi kali ni memang best and happening gile. Awesome sangat! One of the reason is, pc-pc nya sangat best and sporting. Bila terpikir balik time orientasi matrik dulu..... nightmare gilaa.
And... yang paling awesome ialah.. ldk kitorang menang Ldk terbaik! (okeh,kembang kejap) hihihi


waktu aku janji mahasiswa baru - DECTAR

And one more thing is, I started to fall in love with Ukm. And feeling proud to be one:) Universiti yang bersifat kebangsaan, memartabatkan Bahasa Melayu. And Insya Allah, I'll try my best to be the red umbrella and graduated as a first class degree holder. UKM. "guardian of the nation"

Thank you Allah for this opportunity.

hugs n kisses:*
Thanks for reading<3

Tuesday, 19 August 2014

9 Awesome Blogs Of The Month

Assalamualaikum:)




Segmen ini akan berlangsung selama 9 hari bermula hari ini Rabu 20/08/2014 sehingga Khamis ini 28/08/2014 jam 12.00 malam.

Jom join!

My princess Qaisara Nabila!







Assalamualaikum:)

Morningg2! Harini terasa rajin sikit diri ni nak update belog. Biasenye blogwalking je (actually cheq tkde idea nak update ape) huhu lately ni rasenya most ppl yang sama batch dengan aisya mesti sama sibuknye jugak nak siapkan barang2 n borang2 ke uni. Agak hectic jgak sebab tinggal less than two weeks je. And that also means that i have only few days left to spend with ppl i love. Kalau dulu time masuk matrik almost setahun tak update blog, so klau degree 4 tahun nii... Ehem ehem, siap sedia untuk dianaktirikan iye blogku kikiki

One thing for sure, i really going to miss my mak n abah's food!!! Seriously! Sampaikan at the moment my life policy is Makan. Makan. Makan. And my weight also Naik. Naik. Naik. Haihh=.= Sebabnya: takot kempunan+rindu masakan mak ngan abah:'( 

And another one is ofc, my princess Qaisara Nabila. Kesayangan kakak sorang nii!


Dah setahun lima bulan dah. And tiap-tiap hari her favourite word is: "Nak! " waktu first time dengar adik mula cakap rase excited sangat sebab dia dah pandai respons bila orang tanya and so on. Tapiii.. bila tiap-tiap hari, tiap-tiap masa she's saying "nakkk! Nakkk! Nakk!" (plus dengan pelbagai tone suara) rase nak gigit-gigit je cuping telinga adik ni(err.. cam pernah dengar je) pun ade huhu menguji iman akak betul jaga adik kecik sorang ni.


For this time being, adik dah pandai cakap sikit2, dia akan ikot orang lain cakap like: "apetu?" And bila tanya dia something let say: "mana buku adik?" She'll respond "hilangg" sambil goyang2kan tangan dia.  kalau belek belek buku, n sampai muka surat last she'll say "habishhh". Bila malam-malam nak tido bacakan al fatihah, surah tiga kul dia pun ikut bca skali n "aminnn". Lagi satu, bila dia bagi toys kat orang lain she'll say terima kasih in her own version "ssshh" je dengar bunyinya

One thing yang buat kitorang surprised is, she know one to ten tanpa kitorang ajar. Mulanya gini, sis aisya saja-saja je try nk ajar dia, "one.." suddenly dia jawab "tuu" then she surprised and proceed to "three.." and adik answered "poo". Sampailah tenn!  Rasenya dia blajar dri tv kot sebab dalam kartun tu kan kadang2 ade ajar kira2 ni. It made me realised for a second, cepat betul dia ikut dari surrounding. So lepas ni kena kawal lebih time dia tengok tv and channel, takut terikut yang bukan-bukan pulak. One thing, Spongebob Squarepants and Tom n Jerry memang forbidden for kids yang baru membesar. Aisya ade baca fakta ni dulu kat newspaper, bukan saje-saje nak auta okayy. For Span Kuning tu rasenya memang obvious sebabnya, and for Tom n Jerry, Oggy and the Cockroaches ni sebab kartun yang bab kejar mengejar and gaduh-gaduh ni is not good for kids, nanti terikut-ikut katanya(my sis's lecturer told her)

For the time being, bukakan nabila Playhouse Disney je(walaupun akaknya ni da jemu tengok kartun-kartun yang sama tiap hari, sampai dah boleh hafal dah=.=). Her favourite kartun all the time is Pocoyo, Mickey Mouse Clubhouse, Timmy Time and Elmo! And her most fav  is Hi5. Memang menari-nari depan tv tengok! Sampaikan akaknya pun terikut skali hohoho



After more than 10 years kat rumah takde baby kecik, and suddenly she came, tetibe rasa meriah sangat rumah. Bila tengah stress pon boleh tergelak tengok perangai dia. Ada satu masa tu aisya rasa down sikit and duduk sorang2 kat bilik and tetibe she came sambil beri salam "ekomm" (part 'komm' tu mmg berdengung dia sebut) and terus hug aisya and suap aisya kopok yang dia tengah makan. Im flustered for a moment and terus hug dia balik. Rasa comforting sangat:) sometimes she'll b soo manja and some other time she'll be like makcik kepoh or kak bedah(we call her sometimes when she's wearing her pink palazzo) huhu

Alhamdulillah. Rasa happy sebab sempat tengok n ada waktu she had her first step, she start learning to talk n so on. She also call me "kakkak" kadang2 dia panggil "aisyyyahh" je(tapi ala-ala whisper sikit). Being the youngest memang slalu kena buli pun dengan kakak, and ade masanya akak yang kena buli dengan dia -,-"
Thats all some about my kesayangan:)

*hugs and kisses
Thanks for reading<3